В протестите участват близо 1500 цистерни, а горива превозват едва 300, което е крайно недостатъчно за нормалното снабдяване на пазара.

Заповедта за гражданска мобилизация бе издадена на третия ден от обявяването на стачката. "Конфликтът между правителство и превозвачи е стигнал до краен предел, тъй като управляващи и стачкуващи не можаха да се разберат, а протестиращите отказват да прекратят стачката", отбелязва в. "Апогевматини", цитиран от БТА. 

Превозвачите са против законопроект за либерализиране на транспортния сектор, който улеснява даването на разрешителни за работа. Правителството прибягна до локаут, за да се нормализира снабдавянето на страната с горива и продукти. Недостигът на бензин създаде огромни проблеми. Протестът доведе и до проблеми със снабдяването с хранителни продукти на островите и в други райони в разгара на туристическия сезон. Туропетарори и хотелиери също се оплакаха.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите превозвачи. Сблъсъците възникнаха, когато днес около 500 превозвачи се събраха на протест пред транспортното министерство. Протестиращите казват, че няма директно да се противопоставят на правителствената заповед, но че ще продължат протеста си чрез различни форми на неподчинение.
По рано днес шофьорите заплашиха с блокади, ако правителството прокара намеренията си.

В. "Та неа" твърди, че правителството смята до края на годината да сложи край на така наречените затворени професии - монополни организации, които са в противовес с пазарната икономика, и ще прокара през парламента законопроекта, който ще реши проблема с освобождането на тези професии, за да може цените да паднат.

В. "Вима" пише, че "това е политика на употреба на сила от страна на правителството в транспортния сектор" и че от днес превозвачите трябва да излязат на работа, за да се нормализира снабдяването на пазара. Вестникът предупреждава, че кабинетът е отворил и други "горещи фронтове" в транспортния сектор, тъй като е обявил промени, които ще засегнат таксиметровите превозвачи и градския транспорт, където се предвиждат сливания на компании и повишаване на билетите.

Доволни са само, собствениците на бензиностанции в пограничните райони в България, откъдето мнозина гърци зареждат и по-евтино гориво.

Заради стачката Външно министерство препоръча на българските граждани, които ще пътуват в Гърция, да заредят резервоарите на автомобилите си с достатъчно гориво. Ведомството няма информация за изпаднали в затруднение българи в южната ни съседка.