Аларма, която е трябвало да предупреди работниците на платформата, експлоатирана от Бритиш петролиъм в Мексиканския залив, за ненормално увеличаване на количеството на газа в петролния кладенец, е била дезактивирана месеци преди трагедията, разиграла се на 20 април, когато платформата се взриви и потъна, пораждайки катастрофален петролен разлив и причинявайки смъртта на 11 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА

Твърденията за дезактивирането на алармата са на бивш работник на злощастната платформа.

Алармата е била светлинно-звукова и е трябвало да предупреждава при възникването на пожар или при ненормално ниво на токсичните газове или на взривни вещества в кладенеца, е казал Майк Уилямс, ръководител на електронните инженери на платформата. Това е станало по време на изслушване пред американските власти, което е част от разследването на причините, довели до потъването на платформата, експлоатирана от Бритиш петролиъм.

Уилямс, който оцеля при експлозията на 20 април, е разказал също, че сензорите към алармата са работели нормално, но не са били програмирани, за да предизвикат звуково-светлинно предупреждение за нередности на платформата.
"Да бъде дезактивирана алармата, означава, че датчикът е активен и работи, че той ще предаде данни на компютър, но компютърът няма да задейства алармата", е уточнил Уилямс.

Ръководството на екипа на злощастната платформа е поискало дезактивирането на алармата, защото не искало хората там да бъдат будени в 3 часа посред нощ заради фалшиви тревоги, е допълнил Уилямс. Той е уточнил още, че преди година пък алармите на платформата изобщо не са работели.

От компанията Трансоушън, собственик на платформата, експлоатирана от британския петролен гигант, отрекоха твърденията на Уилямс. Фирмата уточни, че на платформата е имало стотици отделни аларми за откриване на пожари и на ненормално количество газ. Всички те са били изпитани и са били в добро състояние. Нямало е и аларма, която да е била извън строя заради късо съединение.