За тази дейност доставчиците ще получават пари от продуценти, звукозаписни студия и издатели.
Тази мярка за справяне с нарушаването на авторски права в интернет предлага Георги Дамянов, директор на дирекция "Авторско право" в Министерството на културата, съобщи Дарик.

Повод за предложението му е акцията на ГДБОП в края на юни срещу виртуалната библиотека "Читанка инфо“ (chitanka.info) , която спря да работи след като полицията иззе сървъра й. Часове по-късно обаче библиотеката, която съдържа хиляди произведения на български и чужди автори, се появи и на друг адрес - chitanka.gdbop.com.

Акцията на спецполицаите тогава взриви форумите, блоговете и социалните мрежи, а в интернет се завихри и петиция в подкрепа на създателите на електронната библиотека.

Според Дамянов, случаят с "читанката" е игра на котка и мишка. Той се позова на подобна идея за участие на интернет доставчици, която Саркози прокарва във Франкция. Законът се казва "три пъти клик." Първият път, когато кликнеш върху такова произведение в пиратски сайт да го сваляш, биваш предупреждаван, втория път биваш глобяван и третият път вече ти се ограничава достъпът до интернет.

"Нямаме сведения как ще работи тази система, но съм сигурен, че технологията отново ще обезсмисли този закон, защото той е свързан със създаване на специална администрация. Има разработен проект, но как ще стане самото приложение, което е най-трудното, все още не сме наясно", споделя експертът.