Изтичането не е последствие от запушалката, заяви адмирал Тад Алън, който ръководи операциите за преодоляване на последиците от петролния разлив от страна на американското правителство, предаде БТА. Само преди дни от "Бритиш петролиъм" обявиха, че са успяли напълно да спрат изтичането на петрол в залива. Компанията успешно бе затворила всички клапани на новата фуния, която беше поставена, за да спре теча от повредения петролен кладенец.

Днес обаче, БП също съобщи за две изтичания на около три километра от кладенеца Макондо. Едното представлява "бавно образуващ се балон от газ" под дъното, близо до запушалката. Другото изтичане също се намира близо до "гърлото" на петролното находище. Според говорителя на БП Дарън Бодо е възможно да изтича азот, който понякога се натрупва на дъното в близост до дълбоки подводни петролни залежи, а не природен газ, който би представлявал сигнал, че петролът в запушения кладенец е на път да избие на повърхността.

Адмирал Тад Алън се постара да успокои опасенията, че запушалката създава твърде силно налягане в петролния кладенец. Той заяви, че БП може да продължи да следи налягането и да държи кладенеца запушен още 24 часа, но същевременно трябва да наблюдава съвестно за всякакъв знак, че запушалката може да влоши положението. Ако налягането се засили рязко, клапите на запушалката ще бъде отворен незабавно, за да не може петролът да пробие на друго място, добави Алън. Ако клапите останат затворени, както иска БП, е възможно в мексиканския залив да не се излее повече петрол.

Продължава работата по изработването на постоянна запушалка, а екипи на БП правят пробойни отстрани на кладенеца, през които трябва да се излеят земна маса и цимент, така че находището да бъде запушено окончателно.
Правителството обаче се опасява, че заради запушалката петрол и природен газ могат да избият от друго място, което ще дестабилизира морското дъно. Затова федералните власти искат да изпомпят част от черното гориво на кораби на повърхността. За целта трябва клапите на запушалката да се отворят за няколко дни, за да спадне напрежението, така че да могат да се монтират тръби, които да отвеждат петрола от запушалката до корабите на повърхността. Ако се случи това обаче в залива ще се излеят още милиони литри петрол.