Той бе призован и се яви в сградата на Националната следствена служба. Лидерът на БСП бе придружаван от двамата си адвокати - Васил Василев и Ина Лулчева, съобщи БТА.

На излизане от сградата, на въпрос на журналисти дали вече е обвиняем, Станишев отговори: „Някой съмнявал ли се е? Това се очакваше от доста време и аз знаех, че преди началото на лятната ваканция трябва да ми бъде повдигнато обвинение”.
По думите му това е политическа поръчка и се цели да се отвлече вниманието на обществото.

"Няма съмнение, че и следствието, и прокуратурата, действат под огромен натиск на изпълнителната власт. Нелепо е бивш министър-председател да бъде съден като деловодител. Предал съм всички документи в секретното деловодство на Министерския съвет", категоричен бе лидерът на БСП.
Станишев даде пример със сигнал на неговата партия срещу вицепремиера Симеон Дянков за разгласяване на класифицирана информация за секретно правителствено споразумение, по което прокуратурата не направила нищо.

Той допълни, че срещу семейството му неведнъж е упражняван подобен натиск, например срещу баща му преди години, предаде "Фокус".
Лидерът на левицата припомни, че в началото на 90-те години на миналия век баща му Димитър Станишев, който беше секретар на ЦК на БКП преди 10 ноември 1989 г., също е бил обвиняем и е бил оправдан три месеца след смъртта си.

От прокуратурата уточниха, че Станишев е обвинен за загубването на седем доклада. Става въпрос за три документа от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО, съобщи БТА.
Документите, които съдържат държавна тайна, са били връчени на Станишев срещу подпис, а според прокуратурата престъплението е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. - 10 септември 2009 г.
Обвинението обаче предлага той да бъде освободен от наказателна отговорност и да получи само глоба. Причината е, че законът предвижда за това престъпление само до 2 години лишаване от свобода или пробация и когато подсъдимият е с чисто съдебно минало може да му бъде наложено само административно наказание, уточниха от прокуратурата.

На 3 ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския му имунитет, за да бъде разследван. Експремиерът сам се отказа от депутатската си защита.

Вижте видео от изявлението на Станишев