Това съобщи пред журналисти днес Цветелина Тасева, изпълнителен директор на фирмата за търговия с недвижими имоти "Адрес", предаде БТА.
Тя посочи, че цените на жилищата в страната са с разнопосочна тенденцията и разликата между предложенията "продава" и "купува" е малка. Ходът на цените ще се реши от това как ще се развие икономическата криза, допълни тя.

Тасева цитира анализ на компанията, според който има покачване на цените на жилищата между 2 и 7 на сто за половин година в някои от районите на София - "Редута", "Овча купел", "Младост". В "Дианабад" и "Слатина" цените са се повишили с над 10%. Понижение на цените с до 11% за половин година се наблюдава в райони като "Надежда", "Красно село", "Дървеница", "Витоша".

Между 470 и 1062 евро на квадратен метър е струвала жилищна площ в столицата през първите шест месеца на 2010 г., показват данните. Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като "Модерно предградие", "Обеля" и "Овча купел". Най-високи са били цените в "Оборище", "Манастирски ливади", "Борово" и "Студентски град".

Около 250 евро е сумата, за която са били наемани двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през първата половин година. Сред районите, в които наемите са били между 200 и 300 евро, са дори центърът на града и кварталите "Иван Вазов", "Борово", "Бъкстон", "Лагера", "Редута", "Манастирски ливади", "Дианабад". При едностайните жилища в столицата средните наемни цени са между 150 и 200 евро на месец. Наемите за тристайните апартаменти започват от около 210 евро за района на "Люлин", но не надвишават 400 евро.

През май и юни раздвижване има и на пазара на ваканционни имоти. Купувачите са най-вече руски граждани, които търсят евтини имоти близо до морето. Те най-често избират между апартамент във Варна, Бяла или Бургас. Малък процент от купувачите са сравнително заможни хора, които са готови да отделят до 200 000 евро, но те търсят лукс и "първа линия" до морето.