Това заяви пред bTV енергийният министър Трайчо Трайков. Коментарът му бе по повод вчерашните преговори между България и Русия за цената на руския газ. Министър-председателят Бойко Борисов и руският вицепремиер Виктор Зубков бяха удивени, че "Газпром" продава евтин газ на България, а той стига до потребителите на много висока цена.

Трайков обясни, че от "Газпром" горивото минава през посредници, което го оскъпява. След това влиза в "Булгаргаз" на цена 339 долара, което не било много ниска цена. Посредниците са излишно звено, е категоричната позиция на Трайков.

Министърът заяви също, че с подписания от предишния министър договор за транзит на газ страната ни е ощетена, защото цените на газа стават пазарни, а за транзит остават фиксирани.
"Транзитната такса у нас е 1,70 долара, а в Украйна е 2,80, в Словакия е 4 долара, така че за България тази цена не е изгодна", каза още той.

"Булгаргаз" продава на множество потребители, поставяйки си 1,5% надценка. След това горивото минавало по тръбите на "Булгартрансгаз", което го оскъпява с нови 12 долара. Освен това "Булгаргаз" продава на промишлени потребители, топлофикации и на газоразпределителни дружества, които снабдяват домакинствата. Тук вече е най-голямата надценка", каза Трайков.
По думите му тя била между 150 и 250 лв. В крайна сметка цената до потребителя стига над 500 долара.

„Според нас формулата за ценообразуване би могла да бъде модифицирана. Ние изразихме позицията си, че посредниците не трябва да ги има. Зубков каза, че според него потребителите в България плащат много висока цена", добави министърът.

Той подчерта, че постигната договореност е собствеността върху тръбите на проекта "Южен поток" да бъде 50 на 50, а сега действащите тръби да продължат да се използват и да поемат част от договореното количество, но собствеността при тях си остава 100% българска. Това според него е най-оптималният вариант, който е в интерес и на двете страни.

В отговор на упрека на бившия министър Румен Овчаров към него, че е задържал повишението на газа през април и затова сега е толкова драстичен скокът, той отговори: "Независимо как се е движила цената, към днешна дата тя щеше да бъде с 30% по-ниска, ако не беше подписан договор от Овчаров през 2006 година".

Трайков смята още, че цена от 6-7 милиарда евро за АЕЦ "Белене" е добра и реалистична цел.



По-късно днес главният прокурор Борис Велчев съобщи, че в Софийска градска прокуратура е получен подробен анализ на договорите за доставка на природен газ. Те ще бъдат проверени и ако данните са същите, които вече са проверявани при предишни сигнали, е възможно прокуратурата да постанови отказ, уточни той, цитиран от БТА.
Преди дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще даде всички договори, свързани с газа, на прокуратурата.