Шести ден вече продължава безпрецедентното струпване на тирове откъм турската граница при Капъ куле в посока България. Опашката от 12 километра се стопи днес до 4 км, предаде БГНЕС. Към момента се обработват по около 370 товарни автомобила в смяна, съобщиха от Агенция "Митници".

Според официалната версия причина за опашките е новият софтуер, който обработва данните на камионите по-бавно от предишния. Мнозина международни шофьори, които чакат над 12 часа, обаче изразиха съмнение, че мудната работа на митничарите е мълчалив отговор на зачестилите проверки от страна на МВР.

Заради огромните опашки областният управител на Одрин Мустафа Бююк поиска днес среща с българските гранични власти, която се състоя на територията на ГКПП Капитан Андреево. След разговорите, преминали с напрегнат тон, началникът на Свиленградската митница Стефан Марашев заяви, че е поел ангажимента митничарите да се мобилизират и да обработват по над 400 тежки камиона на една смяна, което за денонощие-две най-много ще вдигне опашката от чакащи, предаде БГНЕС.

Марашев е възложил да бъде изготвена справка за обработените товари до края на днешната смята и преди операцията, ръководена от вътрешния министър Цветан Цветанов преди ден, след която всъщност се образува 12-километровата върволица пред Капъ куле.

"Проблемът не е толкова в нововъведения софтуер за нашите компютри, както беше съобщено. Не ни достигат флашките, само 170 са на брой, а и твърде често дефектират, което налага и честото рестартиране на компютрите. Да не забравяме, че спирането на нормалната работа на служителите за много часове наред беше наложено заради операция "Граница” на Капитан Андреево и на Лесово, а и много от камионите бяха пренасочвани към Лесово. Проблем създава и фактът, че трафикът от Турция не е регулярен, не е с постоянно темпо – в понеделник и вторник няма камиони, но в почивните дни се струпват със стотици и чакат, и негодуват”, заяви Марашев. Освен всички тези причини, служителите на ГКПП Капитан Андреево не били в състояние да работят с нормалното си темпо, тъй като все още били под непреодолимия стрес от акцията на МВР и последвалите арести.

Според началника на Граничния полицейски участък в Свиленград Георги Калайджиев причина за хаоса на границата били и съкращенията. Хората не достигат, но въпреки това към Турция няма опашки от чакащи, работим на пълни обороти, посочи той.

Освен тежкотоварните камиони през ГКПП Капитан Андреево преминават по 5000 леки коли на ден на турски гастербайтери. Струпване на леки коли с турски гурбетчии има и на ГКПП Лесово-Хамзабейли.
Леките автомобили не подлежат на митническа обработка, а само на митническа проверка. На изход товарните автомобили излизат празни от страната, не се теглят и преминават по ускорено трасе. В най-натоварените дни през пункта преминават повече от 500 товарни автомобила, сочат данните на Агенция "Митници", цитирана от "Фокус".