Това съобщи Мая Манолова от БСП пред Дарик радио.

С измененията, които парламентът одобри окончателно, платеният годишен отпуск вече ще може да се ползва до края на годината, за която се полага. Само при важни производствени причини работодателите ще могат да отлагат до 10 дни за следващата година. Натрупаните преди 2010 г. отпуски ще могат да се вземат до края на 2011 г., след което ще изгарят. Според Коалиция за България  така се нарушават основни конституционни права.

"Тези мерки са антисоциални и противоречат на Конституцията. Те не водят до антикризисен ефект. Идеята беше да се пестят разходи. До края на 2011 г., при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, работникът или служителят ще може да бъде компенсиран за неползваните отпуски. Пари не се спестяват. Действието на тази мярка се прехвърля във времевата граница 1 януари 2012 г.", коментира Манолова.

Хасан Адемов от ДПС заяи, че ще реши дали да подкрепи подписката, след като промените бъдат обнародвани в Държавен вестник, защото не изключва президентско вето по някои от текстовете.
"След като има аргументи в подкрепа на това, че има противоконституционни текстове, ще подкрепим", заяви Адемов.