Операцията на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под ръководството на прокуратурата. Тя е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.  В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в столицата. При претърсването са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.  

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от 2 години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на  интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство, се казва още в съобщението.
Преди месец антимафиотите предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.

В края на април от ГДБОП се заканиха да затворят двата най-големи торент тракера "Замунда" и "Арена", това обаче така и не стана.