Това съобщи председателят на Временната комисия за изработване на Избирателен кодекс Искра Фидосова от ГЕРБ по повод информацията в някои медии.
„Единственото нещо, което сме коментирали с депутатите, бе идеята правилата, които важат за печатните медии, радиата и телевизиите, да важат и за електронните издания - агенции и вестници. Въобще не е ставало дума нито за Facebook, нито за някаква наказателна отговорност. Имаме и стенограма от заседанието," обясни Фидосова пред PRO.BG.

Тя допълни, че депутатите ще намерят начин да регламентират нещата.
„Статут на медия трябва да се даде само на електронните агенции и вестници. И когато има публикуван материал, накърняващ авторитета на даден кандидат в предизборна кампания, собственикът на изданието незабавно да осигури право на отговор на засегнато лице, така както е в другите медии", категорична бе Фидосова, която е съпредседателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя уточни, че идеята за спорните текстове не е нейна, а на депутати от опозицията.
„Ако не се лъжа е на господин Четин Казак от ДПС, но не съм убедена. Няма значение откъде идва идеята, всички колеги се съгласихме, че трябва да дадем някакъв статут на електронните издания", обясни още депутатката.
По думите й другата седмица в по-голямата си част Избирателният кодекс ще бъде сглобен и ще започне дебатът по него в комисиите.

Междувременно народният представител от Коалиция за България Петър Корумбашев я призова да разсекрети стенограмата от въпросното заседание, по време на което са обсъждани промените. Според него е наложително да има публична дискусия, когато става въпрос за интернет и чак след това такива текстове да влизат в пленарната зала.
"Право на отговор - това си го има и сега. По-скоро трябва да има прозрачност за собствеността на сайтовете", призова червеният депутат.

Блогърът Асен Генов, който бе кандидатът на партия "Зелените" на миналите  парламентарни избори, смята, че е много трудно интернет-пространството да бъде вкарано в „клишето на радиата и телевизиите".
"Интернет в момента е единствената алтернативна и свободна зона, където човек може да намери обективна информация какво се случва в обществения политически живот у нас и открито да се критикува сегашното правителство", каза Генов.
Според него проблемът с анонимността в мрежата не може да бъде решен толкова просто.

Междувременно от ДПС също се обявиха против "сондажите и опитите да се наложи контрол върху интернет" и да се употребява за тази цел временната комисия за изборно законодателство". Христо Бисеров заяви на пресконференция, че е недопустимо сайтовете, социалните мрежи и блоговете да се приемат за част от медиите и също настоя да се публикува стенограмата от заседанието на комисията. 
Четин Казак пък отрече да е правил такова предложение и заяви, че Фидосова му е обещала публично да опровергае казаното от нея. Според него в комисията подобно предложение изобщо не е обсъждано, а е ставало дума само най-общо дали да има регламентиране на воденето на предизборната кампания и в интернет.