Магистратите наложиха на българската гражданка 9 месеца условно с 2-годишен изпитателен срок и я задължиха да заплати разходите по съдебния процес, съобщи БНР.

Обвинението срещу Митрова е за клевета и обида на съда в родния й град Гевгелия, наречени от нея “сърбокомунисти” и “УДБ”-аши, както в Македония назовават членовете на тайните служби на бивша Югославия.
Версията на Митрова бе, че само е цитирала изявление на съгражданина си Живко Чавдаров, един от важните свидетели, недопуснати за разпит.

Решението на съда ще се обжалва задължително, коментира зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, цитиран от "Фокус". Той добави, че на Митрова е наложена глоба от 500 евро. По думите му решението показва тенденцията в македонското правораздаване спрямо нея.
"Говорим за една истинска война на македонската съдебна система срещу Спаска Митрова, за вендета – абсолютно неоправдана и непровокирана", каза Костадинов.

Случаят на Митрова стана актуален, след като миналата година тя влезе в затвора, защото отказала да осигури на бившия си съпруг Воислав Савич легло и условия в собствения си дом, за да вижда дъщеря им Сузана, въпреки решението на съда. Младата майка бе помилвана и освободена от затвора „Идризово” двадесетина дни преди изтичането на тримесечната й присъда.
"В затвора имах проблем с една командирка - казваше ми да вземе пушка и да се убия, защото съм българка и защото се представям като такава", разказа тя след излизането си на свобода.

През март съдът в Гевгелия присъди родителските права върху момиченцето на бащата, който заведе дело. Според решението Митрова ще плаща и месечна издръжка от 40 евро.

Министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, също съзря политика в скандала с Митрова.
"Това е един политически процес, целящ сплашването на всеки, осмелил се да поиска българско гражданство и български паспорт и изявил своето българско национално самосъзнание. С тази политика на преследване Македония се занимава отдавна", коментира той.