Това каза бившият управител на НОИ – доц. Йордан Христосков във връзка със специализирана полицейска операция „Болничните”
Схемата е започвала със създаването на фирма, която между 6 и 12 месеца не се регистрира в НОИ. Обявявани се заплати между 1600- 2000 лева. Непосредствено след регистрацията на фирмата в НОИ, служителите излизали в болнични и тогава започвало изплащането от института, обясни по рано днес вътрешният министър.

"Измамници винаги е имало, но по време на криза са повече. Откакто НОИ започна да плаща майчинството – изчезна това явление. Бременните жени са били назначавани с фиктивни трудови договори и след това парите си ги поделяли. Сега, когато парите постъпват по сметката на майката – те не могат да ги вземат и изчезват такива явления", каза още Христосков.

Той посочи, че се съмнява да има участие на служители на НОИ в тези схеми за източване на държавното обществено осигуряване. По думите му документите са оформени пред Агенцията по приходите така както трябва – измамата е в това, че тези хора не работят при тези работодатели, те са регистрирани само за това да получават болнични, данните за заплатите им са подавани със задна дата за високи възнаграждения. Така не са внесени никакви пари върху тези суми, а само са плащани болнични.
„Това е една схема, която трябва да бъде разследвана и всеки да си получи заслуженото", категоричен бе ексшефът на НОИ. 

Според него, за да се преустановят тези порочни практики, трябва да има връзка между здравното осигуряване и осигуряването за болест, за майчинство, а плащанията на възнагражденията на докторите да зависят и от това колко дълго време техните пациенти отсъстват от работа.
„Ако лекарят знае, че издаването на един болничен лист на здрав човек, ще се отрази на възнаграждението му, защото с това ще се вдигне и процентът на получилите болнични, тогава ще се променят нещата. Ако на един лекар пациентите му постоянно са в болнични – тогава значи той лошо ги лекува. Сега такива връзка няма”, каза още той.