Георги Първанов и Бойко Борисов дадоха по едно и също време интервюта за сутрешните блокове съответно на bTV и Нова телевизия.

Първанов обяви, че не е съгласен с енергийната политика на правителството особено за АЕЦ „Белене". Той е готов да инициира национален референдум за централата. Според Първанов, ако няма "Белене", след като се закрият реакторите на АЕЦ „Козлодуй", България ще закрие ядрената си енергетика.
Той прогнозира, че вероятно ще има политизация на такъв референдум, особено от дясно. По спомените му социологическо проучване показвало, че 75-80% от българите са за централата.

Според Първанов оценката за цена на проекта от 26 млрд. лв., спомената от премиера Борисов на срещата с дипломатите преди седмица, е спекулация. По думите на президента при базова стойност от 3.9 млрд. лв., крайната цена няма да е по-висока от 8 млрд. евро и ще се изплати при предвидения срок на експолатация 60 години. По думите му "това за бюджета не е кой знае какво".

Право на президента е да инициира референдум за строителството на АЕЦ „Белене", каза министър-председателят Бойко Борисов междувременно пред Нова телевизия. Премиерът призова да не се лобира за чужди интереси при  изграждането на новата централа, а да се гледа българският интерес.

Борисов много иска да стане "АЕЦ Белене", но да има има ясни финансово-икономически показатели". Освен това искал "да изпили цената на този проект до възможния минимум, за да може ако тръгне и стане, да е рентабилен". Борисов каза, че от 4 млрд. лв. за двата реактора, цената достига 7-8 млрд. евро с т. нар. ескалационна надбавка.

А по повод на коментара на президента за срив в енергийната ни дипломация, Борисов отговори: "С цялото ми уважение към него, да извади 7 милиарда, да ги даде, за да бъде добър дипломат, аз няма да го направя".

За нефтопровода „Бургас-Александруполис" Първанов смята, че оценката за околната среда наистина е важна, "но не бива предварително с нея да предрешаваме проекта".
За тази оценка премиерът Борисов каза, че няма кой да я подпише.