Това каза президентът Георги Първанов пред bTV, цитиран от "Фокус". Депутатите приеха вчера на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2010 г., който предвижда увеличаване на дефицита от 0.7% до 4.8% от БВП.

Държавният глава обясни, че има различия с изпълнителната власт още от септември миналата година.
„Тогава настоявах да се предвиди структурен бюджетен дефицит от порядъка до 3%. Тогава финансовият министър беше за това - да има нулев бюджетен дефицит”, припомни той.

Според Първанов, ако тогава са били заложени тези 3%, е можело да бъдат решени въпросите с реформата в здравеопазването и образованието и да бъдат разплатени задълженията към бизнеса. Големият проблем на актуализацията на бюджета била, че се налага поради несъбраните приходи. По оценки на МФ ще се съберат с почти 2 млрд. лв. по-малко приходи от предвиденото.

Президентът разкритикува и намеренията на правителството да финансира очертаващия се дефицит за сметка на фискалния резерв. Това предизвика критики, тъй като е възможно резервът да падне до 4.5 млрд. лв., което означава, че рисковете се пренасят догодина. " Най-вероятно ние можем да опрем до МВФ, а това ще бъде при много тежки условия, при загуба на суверенитет”, коментира Първанов, който по този начин се присъедини към предупрежденията на експертите.

Алтернативите били да се мобилизират максимално ресурсите по линия на НАП и митниците.

Президентът не е съгласен и с начина, по който се свиват бюджетите на общините. Според него има общини, които ще загинат, ако няма диференциран подход при свиването на разходите. Проектът предвижда орязване на трансферите за всички общини с 15%, но стана ясно, че финансовото министерство ще предложи корекции преди второто четене.