Това каза зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов на посещението на разкопките, открити при строежа на метрото до ЦУМ. Той сравни разкритата 19 дка археологическа част с Форума на Рим - мястото, където са живеели най-богатите хора, съобщи БГНЕС.
Прави се всичко възможно да се запази архитектурата, каза зам.-министърът и добави, че проектът за метрото се променя за четвърти път, така че да не се местят или разрушават находките. Метрото ще преминава на 24-25 м дълбочина.

Участъкът, който се разкопава в момента от археолозите, е бил в сърцето на стара Сердика, като двете главни улици са се пресичали пред днешния ЦУМ. Последната разкрита сграда е на средновековна църква, която ще бъде демонтирана и експонирана отново, след като се разкрие пластът под нея, каза Чобанов, цитиран от БТА.

По думите му в момента пред ЦУМ са разкрити осем помещения от дворцова сграда, но се предполага, че най-големият дворец ще е под паважа на пл. "Св. Неделя".

Няма да се строи подземният паркинг при метростанция Сердика заради археологическите находки, обеща главният архитект Петър Диков, цитиран от Дарик. Планираната метростанция ще бъде най-уникалната в града и няма да нарушава археологическото богатство, обясни той. Ще има пешеходен район през разкопките и стъклен купол с размери около 25 м на 70 м отгоре, което ще създаде място за градски събития, каза той.

Това е един проект, който е доказателство, че когато всички работят заедно, задачата може да се реши най-добре, каза кметът на София Йорданка Фандъкова и подчерта, че Метрополитенът, Министерството на културата и археолозите работят заедно по промените в проекта за метрото и археологическия музей.

20 млн. лв. ще струва изграждането и музейното експониране над станцията на всички разкрити находки, като парите ще бъдат отпуснати на културното министерство от Оперативна програма „Регионално развитие”, каза министърът на културата Вежди Рашидов. Той благодари специално на зам.-министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, която е подпомогнала отпускането на парите. Проектът трябва да бъде завършен до 2012 г.

До момента разкопките се финансират от Метрополитена, но ще се търси европейско финансиране от ОП “Регионално развитие“ за цялостната реставрация чрез Министерството на културата, каза Фандъкова. Много е важно да се запазва културното богатство на България и САЩ ще съдейства, с каквото може, каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, който също дойде със семейството си.