Одобрено бе и въвеждане на банкови такси в ЕС като застраховка срещу бъдещи финансови кризи.

Всяка година, считано от 2011 г., страните ще правят преглед на европейско ниво на националните си проектобюджети преди те да бъдат приети от националните парламенти.
Освен това е предвидена възможност за създаване на нови "постепенни" санкции за лошите ученици и за финансови "стимули" за добрите ученици, предаде БГНЕС.

За да се стигне до прилагане на мерките срещу дълговата криза, която  тласна еврото до 4-годишен минимум спрямо долара, предстои дълъг път. Европейската комисия ще обяви на 30 юни предложенията си, които ще се отнасят до няколко области, включително конфликтната тема за санкциите.

Първо, това е идеята за "финансово шестмесечие", при което страните членки ще предоставят за преглед от останалите страни икономическите и бюджетните си политики. Първоначалната идея бе ЕК да одобрява предварително проектобюджетите.
Второто предложение е за създаване на нов стандарт за допустимия държавен дълг на страните от ЕС. В момента официалният праг е 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), но при някои страни като Италия той е близо два пъти повече.
Едновременно с това ЕК ще предложи санкции за правителствата, които са нарушили правилата за равнището на дълга и бюджетния дефицит. България надвиши критерия за дефицит през миналата година, но няма проблем с дълга.
 
Френско-германското предложение е за лишаване от право на глас в ЕС на страните с прекалено хлабави бюджетни политики. Швеция и Люксембург са против, тъй като това ще изисква прекалено тежка процедура на промяна на договора. Вероятно този въпрос ще бъде отложен. Вместо това в края на месеца ще се гледа предложението за лишаване на нарушителките от европейски субсидии.

Пактът за стабилност на теория предвижда глоби за страни от
еврозоната, които надвишат допустимия праг от 3 процента от БВП на годишния бюджетен дефицит. Този инструмент обаче до ден днешен не е използван въпреки множеството нарушения на пакта, припомни БТА.

На трето място се очаква комисията да предложи начин, по който страните членки да следят отблизо общото икономическо развитие с цел засилена координация.

Комисията ще направи подробно предложение през септември, за да могат лидерите на 27-те да одобрят промените през октомври.