Машините са предназначени за китайския завод "Кей Ес Ем Дунфан" (Чанчун) Ко, който произвежда алуминиеви детайли за автомобилния гигант, предаде БТА. В присъствието на министър Трайчо Трайков в Пекин е бил подписан договор за износ на машини за леене с противоналягане* (с прилежащо оборудване и матрици) между "Си Пи Си Европа" (собственик на завод "Илинден") и "Кей Ес Ем Дунфан" (Чанчун) Ко.

Проектът е на стойност 1 808 000 евро и ще се осъществи в две фази. През първата, до ноември 2010 г., ще бъде доставено оборудване за 602 000 евро. Втората фаза е планирана за второто тримесечие на 2011 и ще завърши през ноември 2011 с доставка на машини за още 1 206 000 евро.

Машините на "Си Пи Си Груп", произведени в българския завод "Илинден", са инсталирани и работят в германските клонове на "Фолксваген", "Закс", "Кей Ес Ем", както и в "SMW Automotive" (САЩ), "Алутек" (Китай), "Интермет" (САЩ) и др. С тях се произвеждат детайли за водещи автомобилни компании като "Фолксваген", "Ауди", "Дженерал Моторс", "Крайслер", "Форд", "Пежо", "Ситроен", "Харлей Дейвидсон" и т.н.

„Илинден“ АД и „Технология на металите“ АД, са собственост на американеца от български произход Венелин Христов.

*Технологията за леене с противоналягане е изобретена през 70-те години на миналия век.