На церемония в Мексико сити, на която присъстваха президентът на Мексико Фелипе Калдерон и испанската инфанта Кристина, Слим и Гейтс обявиха началото на т. нар. Месоамериканска инициатива на стойност 150 милиона долара. В нея двамата най-богати ще вложат по 50 милиона долара до 2015 г., съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Испания ще предостави останалите 50 милиона. Инициативата цели да се намалят случаите на детска смъртност и да се проведат кампании за ваксиниране в страни в Централна Америка.

На церемонията в Мексико за началото на инициативата Бил Гейтс подчерта, че човешкото здраве е най-важното за него. От парите, предоставени от Слим, Гейтс и Испания, ще се възползват 10 милиона души от Централна Америка и Мексико. Средствата ще бъдат насочени за 8 страни - Белиз, Гватемала, Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама и Мексико.

Проектите за борба с бедността, с детската смъртност, със заболеваемостта, както и за ваксинирането на подрастващите, за които ще се отпускат парите, ще бъдат изготвени от Интерамериканската банка за развитие.

Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс има 53 милиарда долара. Богатството на мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим пък се оценява на 53,5 млрд. долара.