Временното правителство разреши на силите на реда "да изпозлват огнестрелно оръжие", за да възстановят реда, докато "сблъсъците между етнически групи, използващи огнестрелно оръжие, продължават" в южната част на страната, се уточнява в комюнике, предаде БГНЕС.


По последни данни гори сградата на телевизия ЖТР в киргизстанския град Джалалабад, предаде РИА Новости, позовавайки се източници в града. На покрива на сградата се намират хора, които стрелят по местните жители. По данни на очевидци, в различни части на града се чуват изстрели. Кметството на града съобщи, че местните органи на властта засега не могат да стабилизират ситуацията.

По рано днес Киргизстан се е обърнала към Русия за оказване на миротворческа помощ за справяне със ситуацията в южната част на страната.Там от четвъртък вечерта има размирици, отнели по последни данни живота на 75 души, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира лидерът на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева, съобщаи БТА. По нейни думи ситуацията в последно време в град Ош рязко се е влошила и може да има непредсказуеми последици.

"На нас ни е нужна миротворческата намеса на военни сили от друга страна. Ние се обърнахме за такава помощ към Русия. Вече подписах писмо с молба за оказване на подобна помощ, адресирано до президента Дмитрий Медведев", каза Отунбаева. Тя допълни, че Киргизстан във всеки момент е готов да започне преговори с Русия за нейната миротворческа мисия в южния киргизстански град Ош. "Сега ние очакваме отговора на Руската Федерация", каза Отунбаева. Тя изрази увереност, че руското ръководство ще се произнесе положително по молбата на Киргизстан, така че контролът в размирните райони да бъде възстановен.

Същевременно Киргизстан обяви извънредно положение във втори град в южната част на страната заради опасения от дестабилизация след междуетническите сблъсъци, предаде АФП. Извънредното положение е обявено в Джалалабад, след като вчера временното правителство на Киргизстан взе решение за въвеждане на същата мярка в южния град Ош.

Ситуацията в страната се влоши след като между 1000 и 3000 младежи от киргизката и узбекската общност се сбиха в сряда в центъра на Ош, а после извършиха истински погром, подпалвайки сгради и коли и изпочупвайки витрини. Сблъсъци имаше и в окръзи около Ош. Заради усложнената обстановка временното правителство въведе комендантски час от 20 часа вечерта до 6 часа сутринта и обяви извънредно положение в цял Южен Киргизстан до 20 юни.

Напрежението в Киргизстан ескалира от 7 април, когато президентът Курманбек Бакиев бе свален от власт и седмица по-късно напусна страната. Оттогава негови привърженици в Ош протестират срещу новото правителство.