Това поставя света на ръба на пълномащабна война в Близкия изток, прогнозира изданието, цитирано от БТА.
Вестникът коментира вчерашното съобщение на иранския Червен полумесец, че тази седмица ще изпрати в Газа първите два от общо три кораба и един самолет с хуманитарна помощ, доброволци - хуманитарни работници, и медицински екипи.

Междувременно духовният лидер на Иран и същевременно главнокомандващ въоръжените сили аятолах Али Хаменей предложи иранският военен флот да съпровожда чуждестранните хуманитарни мисии, пътуващи за Газа, посочва вестникът.

Това е много рискован ход, но Иран е напълно способен да го стори. След историята с превземането на хуманитарния конвой  в международни води Техеран има силно желание да сложи Израел на мястото му, коментира политологът Раджаб Сафаров.

Иран заявява, че е готов да осигури пълна проверка на товара от международни хуманитарни структури, които ще могат да се уверят, че там няма никакво оръжие. Според Техеран, това би трябвало да свали от дневен ред всички въпроси около характера на мисията, добавя той.

Наблюдателите обаче са убедени, че Израел не ще допусне блокадата на ивицата Газа да бъде пробита, камо ли вдигната. Израел засега не е отговорил официално на иранските планове.

Израел обаче би се озовал в доста трудно положение, тъй като Иран със сигурност ще бъде подкрепен от ливанската радикална групировка Хизбула, от палестински екстремистки организации като Хамас, а също и от Сирия. Освен това, опонентите на Израел разчитат, че в случай на военен сблъсък САЩ няма да се застъпят за Израел, допълва анализаторът за "Комерсант".

Отношенията между Иран и Израел в последно време и без това се изостриха сериозно. Специалистите отдавна споменават, че е възможен пряк военен сблъсък между двете държави, но опасността още никога не е била толкова реална, добавя "Комерсант".

Междувременно снощи стана ясно, че Израел ще назначи две комисии, които да разследват случая с превземането от израелски командоси на корабите от Флотилията на свободата миналия понеделник, когато загинаха девет души - осем турски граждани и един турчин с американско гражданство,  съобщи израелското радио, цитирано от агенция ИТАР-ТАСС.

Решението бе взето след предложението на ООН за създаване на международна комисия, която да бъде съставена от представители на Израел, САЩ и Турция и да разследва случая. Въпреки международния натиск Израел не отстъпи и не прие това предложение, заявявайки, че има право сам да разследва какво се е случило.