Работата по укрепването на язовирната стена на преливащото водно съоръжение е продължила до 21 часа снощи, но поради трудния достъп до мястото не е било възможно да се работи цяла нощ, съобщи зам.-кметът на Община Плевен инж. Огнян Цанев, цитиран от Дарик  радио.

Вчера кметът на община Плевен Найден Зеленогорски обяви бедствено положение, тъй като ако язовирната стена се скъса няколко села по поречието на река Чернелка са заплашени от наводнение. Поставени бяха и полицейски патрули на три места, които да отбият движението при необходимост, тъй като имаше опасност водата от язовира да прекъсне на две места пътя Плевен - Ловеч.

През цялата нощ са работили 10-те помпи, изпускателят на язовира е бил отворен докрай. Благодарение на това водата е спаднала видимо с около 10 см.
"Опасността можеше да дойде нощес, ако беше заваляло, но ситуацията е овладяна", увери инж. Цанев.
Той прогнозира, че при това положение може би ще бъде свален обявеният вчера режим на бедствено положение за селата Търнене, Горталово, Къртожабене и Ясен.

Водното съоръжение е с почти 120 декара площ и съдържа близо 300 хиляди кубически метра вода. Сериозно подкопан е преливникът в края на дългата над 200 метра язовирна стена.