Става дума за делото "Лауци", известно като Делото за разпятието, за забрана на разпятията в класните стаи в Италия, което ще се разгледа от най-висшата инстанция на съда на 30 юни, съобщи zenit.org, цитиран от БТА.

Десетте страни са България, Армения, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Монако, Република Сан Марино, Румъния и Русия. Те искат да подкрепят Италия, която обжалва решение от 3 ноември на по-ниска инстанция на съда, с което се забранява излагането на разпятия в италианските класни стаи.

Мотивът на съда е, че с това "се ограничава правото на родителите да се даде образование на децата им съгласно личните им вярвания, както и правото на децата да са вярващи или не".

"Съдът счита, че задължителното излагане на символ на някое вероизповедание при упражняването на обществена функция, подлежаща на правителствен контрол, конкретно в класните стаи създава подобни ограничения, които са несъвместими с дълга на държавата да гарантира неутралитет при упражняването на обществена функция, конкретно в областта на образованието", се казва в решението на по-нисшата инстанция на ЕСПЧ, чието обжалване от Италия ще се гледа след месец.

Статутът на трета страна позволява на другите държави да са официално страна по дадено дело и да внасят писмени и устни становища в съда.

Няколко други държави вече се произнесоха против решението за забрана на разпятията в италианските класни стаи. Сред тях са Австрия и Полша. Като трета страна по "делото за разпятието" са допуснати и 12 неправителствени организации.