Това сочи изследване на Икономическия и социален съвет (ИСС), представен на форум за борбата с бедността и социалното изключване, предадоха БТА и Дарик. Прагът на бедност в евро за България е 2,8 пъти по-нисък в сравнение с новоприсъединените страни. Официалният праг на бедност у нас за 2010 г. е 211 лв. Сумата е със 17 лв. повече спрямо 2009 г.

Относителният дял на бедните у нас не се различава съществено от този в останалите страни-членки на ЕС. В същото време при равни ценови условия доходите у нас са в пъти по-ниски спрямо страните в ЕС и осигуряват в аналогична степен по-нисък жизнен стандарт, сочи още анализът за преодоляване на бедността от ноември 2009 година. Като следствие от финансовата и икономическа криза, ИСС откроява и проблемът "работещи бедни".

Икономическият и социален съвет препоръчва спешен пакет от мерки за преодоляване на бедността. Ще се разработи механизъм за нарастване на минималната заплата, съобразен с прага на бедност, производителността на труда и средната заплата. Това е част от одобрените от социалните партньори антикризисни мерки.

По думите на зам.-социалния министър Валентина Симеонова до края на годината България ще има национална стратегия за борбата с бедността и социалното изключване. Три са основните групи, на които ще бъде обърнато внимание - хората в риск от социално изключване, тези които живеят в материално лишение и безработните.
Данните от 2008 г. показват, че при средна бедност за Европейския съюз (ЕС) от 17% у нас бедността е 21,1%, а сега в условията криза вероятно процентите са се увеличили, коментира още зам.-министърът.

85 милиона европейци живеят в бедност, добави вицепрезидентът на Европейския икономически социален комитет Ирини Пари, По думите й проучване сочи, че въпреки многото безработни, в ЕС има 4 милиона незаети работни места поради липсата на специализирани умения. Европейците са много добри с основните умения, но парадоксът е, че трудно се справят с междукултурното общуване, коментира Пари.