"Не можем да кандидатстваме за ERM-2 тази година. Трябва да почакаме. Но от 1 януари следващата година ще бъдем готови за това. Нашето намерение е да кандидатстваме догодина", каза Дянков, който участва във Финансовия форум 2010 в Букурещ.

Той потвърди новата цел от 4,8 процента за бюджетния дефицит на България за 2010 г., която беше обявена от подуправителя на БНБ Калин Христов вчера.
 Министърът заяви също, че София иска да заеме 200-300 милиона евро от вътрешния пазар тази година.
През следващите 5-6 години може да се очаква икономически бум в района на Централна и Източна Европа, заяви също българският финансов министър Симеон Дянков, цитиран от Аджерпрес.  Той отбеляза, че може да се очаква силен поток от инвестиции от Западна Европа към югоизточната част на континента.

"През следващите 2-3 години ще има мощен поток от инвестиции от Западна Европа. Тази зона стана много солидна за производството. Централната и югоизточната част на Европа ще бъде зоната, в която ще се случват добрите неща. Това, което се случи в Гърция, накара страни като Румъния и България да бъдат по-внимателни, когато говорят за присъединяване към еврозоната. През следващите 5-6 години ще може да станем свидетели на нов икономически бум", посочи министърът.
"Еврото ще остане на настоящото си ниво още дълго време. Няма да се срине, може само леко да се обезцени", посочи още министърът, като добави, че опасенията за обезценяване на еврото започнаха още от 1 януари 2010 г., откакто започнаха проблемите на Гърция. Министърът обаче подчерта, че от тази криза Европа ще излезе по-силна.
Според Дянков "е ясно, че бъдещето на малките икономики ще бъде в еврозоната", а в случая на България възстановяването на икономиката ще бъде "бавно през следващите шест месеца".
"И в България имаме трудности със средствата за пенсии, с бюджета в публичния сектор. Министрите се оплакват постоянно , че нямат пари за министерствата си", каза още Дянков.