Това се твърди в новия 15-и доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения, пише в. "Сега". Според документа средната цена на дребно на минута разговор в страната е под 5 евроцента и се е понижила малко в сравнение с предишната година.
Средната стойност за Европа e 13 евроцента. Намалението на цените в България е в резултат от високото ниво на конкуренцията на българския мобилен пазар, се отбелязва в доклада.

Цените на едро между операторите в България са отбелязали драстичен спад от 67.5% за периода 2008 - 2010 г. при средногодишен темп на понижение между 12% и 13% за ЕС, пише в доклада.

Всъщност сред най-евтините в ЕС са обажданията в рамките на една мрежа, докато мобилните разговори между клиенти на различни оператори у нас остават сред най-скъпите, уточнява "Дневник", който също се позовава на доклада.
Причината за тази разлика е, че българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, което продължава сериозно да оскъпява безжичните разговори.