Борислав Димитров бил приет в събота в спешно отделение с тежка двустранна бронхопневмония и поставен на командно дишане. Роднините окупираха отделението в понеделник сутринта, извикани бяха три патрулки, които да въдворят ред. Родителите поискаха линч за личната лекарка д-р Христина Мариянова, която според тях била виновна за състоянието му, съобщи bTV.

„Миналия понеделник откарахме бебето в болницата, дадоха му лекарства, а преди това му биха две инжекции за имунизация. Две инжекции бият ли се на болно дете”, коментира дядото Филип Димитров. Бащата на Боби твърди, че въпреки, че детето е кашляло, педиатърът го е имунизирал, а след като състоянието му се влошило, му изписал неподходящи лекарства.

"Изписа му сироп АЦЦ, който е за деца над 2 години, така пише на опаковката. После му включи и антибиотик Зинат. То го повръщаше, а тя пак -“Нищо му няма”, оплака се бащата Мирослав Донков пред в. "Стандарт". До петък родителите водели всеки ден детето в болницата. Дядото добавя, че в събота д-р Мариянова не си е вдигала телефона и се принудили да отведат бебето при колежката й д-р Веселинска. Тя ги пратила в спешния център.

Близките се оплакаха, че лекарка от отделението им съобщила, че трябва да поемат транспорта и лекарския екип, за да бъде откарано детето до София. Главният лекар на МБАЛ-Благоевград д-р Красимир Михайлов ги уверил, че това не струва пари, но в момента нямало кой да поеме отговорност детето да се транспортира до София, добавя БГНЕС.

Докато роднините му се бунтуваха пред болницата, малкият Борислав, който е от ромски произход, почина на обед в понеделник. Тялото му бе откарано за аутопсия. Близките са категорични, че ще търсят правата си в съда.

"На 10 май в моя кабинет сестрата му би ваксина ДТК плюс полиомиелит. Бебето беше абсолютно здраво. Няколко дни нямаше никакви оплаквания", каза д-р Мариянова пред в. "Стандарт". По думите й след това го довели с лека кашлица и му изписала сироп АЦЦ. На другия ден детето кашляло повече и тя изписала Зинат. "Чух го със слушалката. Нямаше нищо тревожно, гърдите му бяха чисти", категорична е тя.

Тя не знаела, че бебето повръщало сиропа и антибиотика. "С 20 години стаж на педиатър съм. Абсурд е да не го пратя в болница, ако детето е в тежко състояние", обясни Мариянова. В събота, когато й звъннали родителите, била в банята. Според нея детето е станало зле в петък срещу събота, а родителите  потърсили лекарска помощ чак в събота на обяд.

Д-р Екатерина Чакалска, завеждащ детско отделение, уточни, че новороденото е прието в изключително тежко състояние. По думите й през изминалата седмица в благоевградската болница е имало още няколко случаи на тежки пневмонии, но другите деца са оцелели, съобщи "Фокус".