Това съобщи Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той посочи, че на срещата ще поиска премахване на визите за гостите от Русия, както и ще постави проблема с привличането на туристи от Китай, предаде БТА.

Ако руснаци не искат да дойдат в България заради скъпи визи, ще дойдат китайците, каза край Варна президентът на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация Гасан Аиди. Тази година 60 милиона чакали новите си паспорти.
Един китайски турист харчи минимум 100 евро на ден, руснакът оставя 30 евро, а румънският турист 20 евро, каза д-р Аиди.
Сърбия и Хърватска вече са ни изпреварили с постъпки пред китайското правителство за туристи. България има нужда от промени във визовата си политика, каза Аиди. Според него не може да се иска специална виза от туристи, които имат шенгенска виза. Аиди посочи, че Турция проявява по-голяма гъвкавост от нашата страна, тъй като издава визи на летищата и така улеснява особено гостите от Русия.

България има всички условия да стане една от водещите туристически дестинации в Европа, но има сериозен проблем с инфраструктурата, каза още Гасан Аиди. Той участва в заседанието на Борда на директорите на организацията в курортните комплекси "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

Българските хотели не искат да продават своите пакети с пряко договаряне и предоставят евтини цени само на посредници, на които плащат отгоре и комисионни. Това е пълен абсурд, коментира Гасан Аиди
Според него персоналът в българските курорти е от добри и работливи хора, но те нямат нужното обучение и квалификация. По думите му проблем за туризма ни е и това, че има хотели, които не спазват европейските стандарти за категорията на обектите.
 
"Туризмът винаги е в някаква криза, ако не е икономическата, ще е цунами, болест като "луда крава" или терористични актове", каза Аиди. Той посочи, че въпреки всичко браншът продължава да работи активно и всеки ден по света отварят 10 нови хотела, което означава работни места.