Това заяви зам. председателят на ДПС и на парламентарната група на партията Лютви Местан по БНТ, предаде БГНЕС.

Не смятам, че е възможно качествено управление с участието на “Атака“, каза Местан. Според него тази зависимост се увеличава с отдръпването на сините, което ще се засили с приближаването на изборите. Те ще се еманципират и това ще засили зависимостта на ГЕРБ от “Атака“, смята Местан.

По думите му в Ахмед Доган е синтезирана огромна публична енергия и той неизменно насочва тази енергия в посоката на националния интерес. За това не трябва да се свежда тезата му, че без ДПС е трудно стабилно управление, като заявка за участие във властта. Ние имаме самочувствието, че сме задали един модел на стабилността и толерантността, каза Местан. Тезата на Доган в Джебел, по думите му, е една косвена оценка за качеството на днешното управление – дали то е стабилно – не от гледна точка на аритметичния резултат, а от качеството на партиите, които го подкрепят.

Според Местан това управление е припознало в ДПС универсалния виновник и това се засилва. От ДПС нямат нищо против проверките, но имат съмнение, че те могат да прераснат в полицейска и съдебна разправа, ако тенденциозността надделее. И нищо чудно да се стигне до съдебни процеси, които в навечерието на изборите да отстранят качествени кандидати за кметове. Това ще значи, че вече управлението е нагазило в правата и свободите на гражданите, заяви Лютви Местан.