Целият екипаж на борда на танкера е от българи, съобщи Франс прес, като се позова на военноморската групировка на ЕС в района "Аталанта", цитирани от БТА.

В момента на отвличането танкерът "Панега" се намирал в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби, съобщил за АП капитан първи ранг Карл Сьостранд от командването на Аталанта. От момента, в който танкерът подал сигнал за тревога до нападението на пиратите изминали само 17 минути, съобщил още Сьостранд. Oтвличането е станало в 18.45 ч. българско време.

Информацията бе потвърдена и от Министерството на външните работи, предаде "Фокус". Според Изпълнителна агенция „Морска администрация” плавателният съд, собственост на Параходство БМФ, е пътувал от Червено море към Пакистан. Сформирана бе кризисна група между МВнР, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната и е информиран премиерът Бойко Борисов.

Застрахователят на „Панега” е подготвил екип за водене на преговори с пиратите, съобщи  говорителят на Параходство БМФ Атанас Панайотов. Първоначално е получен сигнал от капитана на „Панега”, че бързоходна лодка приближава от към левия борд. 5 минути по-късно капитанът подава сигнал за бедствие по международния канал за комуникация и съобщава, че 5-6 въоръжени пирати са на борда и приближават към надстройката на кораба. Потърсена е помощ от близкия американски военен кораб, който поема веднага курс към „Панега”. Малко по-късно капитанът на нашия танкер вече е принуден от пиратите да предупреди същия военен кораб да не приближават. Капитан на танкера е Румян Попов от Балчик, уточни БНР.

Отвлеченият кораб не е бил натоварен, той е построен през 1986 година и се води малък танкер - 5800 тона, допълни Атанас Панайотов, цитиран от БТА. Изпълнителният директор на "Морска администрация" Сергей Църнаклийски пък коментира, че е странно пиратите да отвличат празен кораб. "Панега" е пътувала за скрап до Индия и се надявам, че като разберат, че той е празен, пиратите да го освободят бързо, допълни Църнаклийски.

Два кораба с общо 13 моряци на борда се намират в плен на сомалийските пирати. „Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" са под контрола на пиратите вече близо пет месеца. До момента няма яснота за това дали се водят преговори за освобождаването на плавателните съдове и на какъв етап са те. Последният подобен случай с отвлечен кораб с българи на борда - този с „Маласпина Касъл" завърши за близо месец. Тогава всички моряци бяха освободени след платен откуп от близо 900 000 долара.