Само за месец във варнеската токсикология са лекувани близо 20 души, пострадали от жилещите насекоми, съобщи Нова телевизия. Последният случай е от село Любен Каравелово. Там стотици агресивни пчели нападнаха семейство, убиха коня и кучето му и пратиха четирима души в болница.
 
Опасният рояк нападнал двете животни, стопанина, сестра му и двама техни съседи. Наложило се 63-годишният стопанин и другите трима души да постъпят в болница, а двете животни издъхнали на място. По информация на варненския вестник "Позвънете новини" 10 жила били достатъчни да убият коня.

"Няма опасност за живота на хората, овладяна е и интоксикацията", каза шефът на клиниката по токсикология към Военноморската болница доц. д-р Снежа Златева.

С над 100 ужилвания, помощ в отделението потърсил и жител на Долни чифлик. Той обаче бил пчелар, привикнал към отровата и състоянието му не било тежко.

Агресивността на пчелите тази пролет е необяснима и за лекарите. Само за месец случаите са десетки. Съветът към хората е да се обличат със светли дрехи с дълги ръкави и да не извършват резки движения, когато около тях има жилещи насекоми. При ужилване се прави студен компрес и веднага се търси лекарска помощ. Алергичните винаги трябва да носят със себе си ампула адреналин.