Потребители получават съобщения, че са избрани за посредници за превод на огромна сума пари. По електронната си поща те получават спам от различни африкански държави, в които се твърди, че са избрани, за да посредничат в голям трансфер на пари. При него пък щяла да бъде получена като комисионна голяма част от сумата.

Съществуват много форми на този тип измами, наречени накратко „419” или „Нигерийско писмо”, каза началникът на сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев, предаде "Фокус".

Разновидност на схемата е добре позната и като работещата у нас телефонна измама – често се искат пари от „пострадал” или „закъсал” в чужбина познат или близък, на когото са му нужни пари, за да се измъкне от ситуацията. Измамниците използват програми, които сканират електронната мрежа за имейл адреси, на които по-късно автоматично изпращат въпросните писма.

Организацията е на високо ниво, тъй като в информацията в имейла са включени работещи и автентични телефонни номера, факсове, адреси, в някои редки случаи, дори и връзки с посолства. Всеки, който се заеме с проверка на фактите, обикновено открива, че всичко е реално.

Според Явор Колев от този тип измама има пострадали много български граждани, сред които бизнесмени и дори високообразовани специалисти. От ГДБОП предупреждават още, че от този тип измами може да има и физически щети – случва се измамените да пътуват до съответната африканска държава, където по-късно ги отвличат.