Обновено приложение на Google ще "въоръжи" смартфоните с възможности за разпознаване на текст и превеждане на текст. Мобилната програма Goggles вече стана известна със способностите си да търси в интернет обекти, снимани с камерата на смартфона. Сега Google я допълва с още по-усъвършенствани функции за устройствата с операционна система Android.

За да използват преводача, потребителите просто трябва да "уловят" с камерата желания текст. Програмата автоматично отделя текста от снимката и го превежда на искания език. Подобна функционалност ще бъде особено полезна за пътешественици, които постоянно се сблъскват с непознати надписи, смятат разработчиците на Goggles. Скоро програмата ще се научи да разпознава китайски и арабски, както и хинди, обещават от Google.

Новата версия на Goggles разпознава по-добре баркодове и по-голямо количество предмети. Програмата се отличава с обновен интерфейс и вече може да работи с готови снимки, записани в паметта на телефона. Goggles е достъпна за сваляне от онлайн магазина Android Market. Работи с всеки смартфон под Android с версия 1.6 или по-нова, но устройството трябва да има камера с автофокус.