Балтов бе убит с ритници пред дискотека в София на 5 декември 2008 г.

Скандалното обяснение направи пред Софийския градски съд свидетелят по делото Любомир Фарашев, цитиран от БТА.
Днес съдът даде ход на процеса за убийството на студента по медицина, който почина след побой пред дискотека "Амнезия" в Студентски град  Подсъдими са Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов.
Магистратите  допуснаха граждански иск, предявен от родителите на Балтов на стойност 450 000 лева. Те окачествиха сина си като добро и неконфликтно дете, което било запален спортист, и никога не е проявявало лошо поведение.

Досега свидетелят Фарашев или не си спомняше конкретни детайли от нощта на инцидента, или това, което си спомняше, противоречеше с негови два предишни разпита. Именно заради показания му делото бе върнато, за да бъде повдигнато обвинение срещу трети подсъдим.

Фарашев разказа, че били заедно с тримата подсъдими и още няколко човека на дискотека в нощта срещу 5 декември 2008 г. След като изпили две бутилки алкохол в дискотека "Амнезия", те тръгнали да си ходят. Причина за това станало поведението на Светлозар, който употребил най-много алкохол от всички и това видимо му личало. Охраната на нощното заведение отказала да го пусне, след като той вече веднъж излязъл.

Компанията от осем души тръгнала да си търси таксита, за да се прибира. Най-отпред вървели Фарашев и Вили Георгиев. Изведнъж чули, че зад тях имало спречкване. Фарашев чул репликата: "Остави ме, какво правиш" и като се обърнали видели, че част от тяхната компания е обградила паднало на земята момче. Свидетелят разказа още, че пръв до падналото момче стигнал Вили Георгиев, а самия той го последвал. Видял как Вили рита по дясното рамо падналото момче. Фарашев заяви, че не си спомня никой друг от подсъдимите да е нанасял удари на поваления младеж. След спречкването всички се разбягали, но тъй като Александър Данаилов и Вили Георгиев се оплакали, че ги болят краката, всички отишли в "Пирогов". Заради буйното си поведение Александър бил задържан там.

От полицаите, дошли в "Пирогов", Фарашев научил, че в Студентски град е станал инцидент, а по-късно от новите на следващия ден разбрал за смъртния случай.

Делото за убийството на студента Стоян Балтов продължава на 7 юли. На следващото заседание ще бъдат разпитани четирима свидетели.

Вчера Върховният административен съд потвърди решението на Административния съд - София град за събарянето на дискотека "Амнезия".

Вижте снимки от съдебната зала