"Бяхме помолени да намалим заплатите, но няма да приемем, нито ние като държава, нито нашите социални партньори“, заяви министърът на труда Андреас Ловердос по време на среща на гръцката федерация на предприятията, предаде агенция "Фокус".

Същевременно Ловердос обвини гръцките синдикати, че подкопават усилията на страната да излезе от кризата. "Ние се опитваме в тези трудни условия да изпълним дълга си и да дадем своя принос за спасяването на страната, но има и такива, които ни подлагат крак, затварят вратите и прогонват туристите", каза министърът, цитиран от АФП, на която се позова БТА.

Гърция води преговори с Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за предоставяне на спешна помощ. Наскоро правителството наложи съкращения в публичния и частния сектор, което доведе до редица стачки и публични протести в страната.

До края на 2012 г. Гърция ще има нужда от помощ на сума 100-120 милиарда евро, заявиха днес в Берлин германски депутати след среща с ръководителите на Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Френският премиер Франсоа Фийон заяви, че Германия е готова да предостави на Гърция необходимите кредити за тригодишния финансов пакет от ЕС и МВФ на стойност около 45 милиарда, който да помогне на Гърция да се справи с дълговете. "Не се съмнявам, че германският канцлер Ангела Меркел ще заеме същата позиция като тази на Франция и всички други европейски държави", допълни още той.

Австрия е готова да удвои помощта си за Гърция, ако и другите партньори увеличат своя принос, заяви австрийският министър на финансите Йозеф Прьол, цитиран от АФП. Той добави, че Австрия е готова да даде на Гърция заеми до 2 милиарда евро, като по-рано обещаната помощ бе в размер на 858 милиона евро. В същото време Прьол посочи, че парите ще бъдат предоставени при определени условия.

До няколко дни може вече да няма еврозона, предупреди американският икономист Нуриел Рубини, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник „Елевтеротипия”. Рубини за пореден път демонстрира песимизъм, че Гърция няма да успее да намали с 10% разходите си, за да спре увеличаването на дълга.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви днес, че страните-членки на ЕС и Европейската централна банка „са решени да гарантират стабилността” на еврозоната във връзка с опасенията, че проблемите с гръцкия дълг може да се разпространят, предаде АФП. „Няма съмнение, че гръцките нужди ще бъдат посрещнати навреме”, заяви Барозу.

По рано днес от МВФ съобщиха че обмислят нови 10 млрд. евро помощ за Гърция, като така общата сума предоставена от фонда ще бъде 25 млрд. евро.