Датата 26 април се превърна в ден на скръбта по жертвите на чернобилската трагедия и предупреждение при използването на мирния атом, заяви Янукович в обръщение към нацията.

По официални данни, цитирани от РИА Новости и БТА, над 25 000 т.нар. ликвидатори на катастрофата, предимно руснаци, украинци и беларуси, които извършваха различни дейности като изграждането на саркофаг около реактора, са починали.

По думите на Янукович броят на пострадалите от радиоактивното замърсяване достига 2 милиона души, включително 498 деца.

На 26 април 1986 година в 01:23 часа местно време в реактор номер 4 на АЕЦ "Чернобил" в Северна Украйна избухна пожар. В резултат на аварията 200 000 кв.км от територията на Европа пострада от радиоактивно замърсяване. Седемдесет на сто от заразената територия се намира в Украйна, Русия и Беларус.

Ядрената централа в Чернобил, чийто последен реактор продължаваше да произвежда електроенергия, бе затворена през декември 2000 година, но тъй като нейният саркофаг, който покрива близо 200 тона радиоактивна магма, е напукан, тя продължава да бъде постоянна заплаха. На 1 януари в Украйна влезе в сила закон, според който бившата АЕЦ трябва да се превърне в "екологически безопасна система", посочва РИА Новости.

Според екоорганизации 24 години след аварията в Чернобил основен проблем за България и света остава укриването на информация в областта на ядрената енергетика. Около това становище се обединиха представители на Екологично сдружение "За земята" и коалиция "АЕЦ БелеНЕ". В следствие на аварията, неизвестно количество хора са били заразени поради опита на правителствата на различни държави да отрекат инцидента, (това включва и България и Франция).
Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките правени през 70-те, посочиха еколозите.

По повод годишнината от трагедията в Чернобил в турския град Синоп се състоя голяма протестна акция. Протестиращите се обявиха срещу атомните централи.  Под мотото “Не искаме нов Чернобил“ протестиращите забиха черно знаме върху старите крепостни стени на града.
Плановете на кабинета “Ердоган“ за втора атомна централа в този район разбуниха страстите сред населението, което е твърде чувствително на тази тема поради географската близост с Украйна.