Това заявиха адвокатите на подсъдимия, чиято мярка за неотклонение гледа днес Софийският градски съд, съобщи "Фокус".

С катетър ли ще ходи по улиците да върши престъпления” – така адвокатите контрираха искането на прокуратурата Златко Баретата да остане в ареста, защото съществува опасността да извърши ново престъпление. Баретата е претърпял втора операция в „Токуда”, защото състоянието му се е влошило в затвора. Той дори се нуждаел от трета операция, иначе имало опасност състоянието му да се влоши необратимо.
Това ли чака прокуратурата, за да му бъде наложена по-лека мярка, попитаха адвокатите.

В началото на март обвиненият за лидер на престъпна група, разпространявала наркотици, Златомир Иванов излезе от ареста, за да се оперира в болница. Баретата страда от стеснение на пикочните канали и премина много прегледи преди хирургическата интервенция. На няколко пъти той искаше от съда да излезе на свобода, за да се лекува. Софийският градски съд го пусна под домашен арест, но Апелативният отказа и постанови, че Иванов може да се оперира и под охрана.

Миналата седмица гледането на мярката отново бе отложено, заради назначаването на нови медицински експертизи за здравословното състояние на Иванов. Днес защитата на Златомир Иванов поиска назначаване на нова експертиза за установяване на актуалното му здравословно състояние.  Адвокатите поискаха да бъдат приложени писмени доказателства, според които става ясно, че основният свидетел срещу Баретата – Тихомир Георгиев, е обвинен в извършване на престъпление. Това поставя под съмнение показанията му.

Магистратите обаче не се смилиха и отново оставиха Баретата в ареста. Зад решетките остават и четирима от ръководената от Златомир Иванов група – Ивайло Борисов, Богдан Василев, Георги Петров и Петър Йорданов.
Пред съда Ивайло Борисов каза, че е бил заплашван с убийство от Тихомир Георгиев и Димитър Вучев-Демби. Двамата са искали от него 10 000 лв. рекет, като са се появили пред дома му с кола с полицейски буркан и преоблечени като полицаи. След като им е отказана сумата те стреляли по Борисов и негови приближени.

Димитър Вучев-Демби и Стефан Бонев – Сако са основни свидетели по делото срещу Златомир Иванов.