През 2008 г. КЗК наложи глоба на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, София (ФХСБ) и Сдружение „Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите”, Бургас (РСХС) съответно 15 хил. и 10 хил. лв. Санкцията е за пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия.
Според съда в установеното нарушение не е участвала Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България”.

Проучването на КЗК показа, че сдруженията са играли активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната в поредица свои изявления в периода от октомври 2002 до юли 2007 г. В своето решение съдът е потвърдил, че двете сдружения не са определяли конкретни цени за продукцията им, но са влияели на своите членове какви цени да поставят за произведения от тях хляб.

През 2008 г. от ФХСБ официално заявиха, че всеки хляб с производствена цена под 80 ст. и продажна цена под 90 ст. е "сив". Според тях търговската надценка на хляба трябва да е между 10 и 20%. Тези изявления накараха КЗК да се самосезира и да наложи глобата.

Според съда, прякото или косвено определяне на цените на хляба е нарушение, което по своята цел предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията. Решението на ВАС е окончателно.