Проф. д-р Борисова ще заеме мястото на подалия оставка Божидар Нанев, на когото прокуратурата повдигна обвинение за сключване на неизгодни сделки, предаде Дарик.

"За" кандидатурата на новия здравен министър гласуваха - 148 депутати, "против" - 53, 2 - "въздържали се". Кандидатурата бе подкрепена от ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака". ДПС, Коалиция за България и независимите народни представители, избрани с листата на РЗС, не дадоха гласовете си за Анна-Мария Борисова.

Проф. Анна-Мария Борисова положи клетва и отправи няколко думи към народните представители, предаде "Фокус".
"Има една приказка „По делата им ще ги познаете”. Оставете ме да работя", каза проф. Борисова от парламентарната трибуна. Тя заяви, че е проучила процедурите в пленарна зала и каза: „Аз знаех, че мога да не отговарям и реших да се възползвам от това”. Искам да приключим с говоренето и да работим.
Благодаря за толкова хубавите думи, които характеризираха моята личност. Благодаря ви от името на всички лекари в страната, защото днес аз представлявам лекарите".

Гласуването на кандидатурата на Анна-Мария Борисова трябваше да стане миналата седмица, но се отложи и така се породиха съмнения доколко Борисова наистина ще заеме поста, предвид разнопосочните оценки за нея.
Междувременно от "Атака" изразиха безрезервна подкрепа за бъдещия министър, а след известни колебания Синята коалиция обяви, че ще гласува "за", но постави условия.

Вижте видео от изявлението на министър Борисова