Това съобщи наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, цитиран от БТА. Малко преди 22 ч. снощи при наливане на бетон на една от колоните на аутобана край пернишкото село Големо Бучино кофражът не издържал и се откъртил. Заедно с него от около 25 метра височина са паднали трима турски работници.

Пилол Шайен (42 г.) и Темел Елтиалдъс (46 г.) загинали на място. Тази сутрин в пернишката болница почина и 40-годишният Бюджемин Атешли. Шест души са били при изпълнение на операцията, обясни областният управител на Перник Иво Петров. Тримата загинали са паднали директно и били затрупани от изтекъл от конструкцията 80 см бетон.
Един от работниците успял да се задържи за тръбата за наливане на бетона, други двама се хванали за намиращи се отдолу железа и се спасили.
Двама от участниците в инцидента са били прегледани в Спешния център в Перник и освободени, третият пренощувал в хирургично отделение и сутринта бил изписан.

Осветлението на обекта е оскъдно, няма и лекар, разказа председателят на синдикалната организация на КНСБ във фирмата - изпълнител "Мапа-Дженгиз" Илияна Гогева. Според председателя на Регионалния съвет на КНСБ в Перник Наташа Ангелова синдикатът от една година настоява да се осигурят безопасни условия на труд на обекта, определен като рисков и тежък. Тя обвини в неизпълнение на задълженията координатора по безопасни условия на труд от Агенция "Пътна инфраструктура". Според Ангелова отговорност трябва да се търси и от френско-българския консорциум, отговорен за строителния надзор. Ангелова твърди, че консорциумът е получил 4,4 млн. евро. Тя заяви, че КНСБ ще сигнализира прокуратурата и за други нарушения при строежа на аутобана.

Ще се правят анализи на бетона, на използвания метал и пълна проверка на конструкцията, каза заместник-областният управител на Перник Георги Шарлачки. Все още продължават разпитите на свидетели. Областната инспекция по труда е запечатала офисите в административната сграда във временното селище на турската фирма и е започнала проверка на документите.

Инспекция на мястото на инцидента са направили министър Росен Плевнелиев и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов. Те са изказали съболезнования на ръководството на турската фирма и са обещали пълно съдействие за установяване причините за инцидента, разказа Шарлачки. Загиналите работници ще бъдат погребани в Турция.