Един от начините да разберем колко нитрати има в зеленчуците е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички, съобщиха от асоциация "Активни потребители", цитирани от БГНЕС. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.
Нитратите са химични съединения, които се срещат навсякъде. Те не са вредни, освен в големи дози, но образуват съединения - нитрити, които могат да се превърнат в канцерогенни. 
Високото съдържание на нитрати и нитрити може да предизвика алергични реакции, гадене и др.

Преди време в България имаше норма за максимално допустимо съдържание на нитрати в зеленчуците, която беше около 300 мг./кг., но тя отпадна и в момента се срещат марули и спанак с по 10 и повече пъти по-голямо съдържание на нитрати. Европейските норми са по-либерални. Според регламент на ЕК спанакът може да съдържа максимум 2500-3000 мг/кг нитрати, а марулите – между 2500-4500 мг/кг (в зависимост от това дали са произведени в периода от 1 април до 30 септември или от 1 октомври до 31 март).

Нормите за другите зеленчуци също се движат около 4500 мг/кг. максимум, но се подчертава, че в такива количества могат да бъдат вредни за бременни, бебета и малки деца. Освен чрез тестове с лентички, потребителят може да се ориентира за високото съдържание на нитрати и „на око“. Ако върху зеленчуците има жълтеникави участъци, това значи, че съдържат много нитрати.