Прогнозите бяха, че вулканичната пепел няма да премине през въздушното пространство на страната ни. Тази сутрин облакът от вулканична пепел обхваща северна Румъния, почти изцяло Унгария и Австрия.

Пряко вулканично замърсяване над страната не е налично, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологи и съобщенията в петък, цитирани от БТА. 

Облаците пепел се очаква да достигнат Турция най - рано във вторник, 20 април, съобщи генералният директор на централната метеорологична служба Мехмед Чаглар, цитиран от БНР. “Вулканичните облаци очакваме да обхванат територията над градовете Одрин, Текирдаг, Истанбул и Зонгулдак, в посока от запад към север. Засега не очакваме големи поражения. Но ако последват нови изригвания в Исландия, рискът ще се повиши“, каза Чаглар.
Здравни специалисти предупредиха страдащите от неразположения на горните дихателни пътища да не излизат навън.

Международното летище “Ататюрк“ в Истанбул е препълнено с хора, отменени са 53 полета. Турските авиолинии отмениха полетите до 14 страни. Много пътници вече няколко денонощия са по летищата. 4 хиляди туристи не могат да си заминат от Анталия, където са отменени десетки полети. Летището в Бодрум е претъпкано с туристи, които очакват да бъдат възобновени полетите.

Повечето полети на летището в София са анулирани, съобщиха от аерогарата. Полетите от и за Лондон, Будапеща, Брюксел, Вършава, Париж, Мюнхен, Франкфурт и Виена няма да бъдат осъществени. Към момента няма промяна в разписанието на полетите от и за Москва. За трети ден в Европа заради изригването на исландския вулкан е нарушен сериозно въздушният трафик.

Вулканичната пепел, като явление, което е резултат от значителни вулканични изригвания, започва да се разглежда активно след 1982 година. Причината, която провокира изследванията в тази област, е първият случай на авиационно произшествие, вследствие на попадане в облак от вулканична пепел, регистриран на 24 юни 1982 година. Боинг 747, при изпълнение на полет на височина 11 300 m по маршрут Куала Лампур Малайзия до Пърт Австралия, получава отказ на четирите двигатели. След спиране на двигателите, пилотът успява успешно да извърши аварийно кацане в град Джакарта.