Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който се срещна с птицевъди и земеделски производители в Първомай, цитиран от Дарик.

Потребителите в момента се подвеждат, защото като страна от ЕС имаме голям внос и разнообразие. Към момента има само технически спецификации, които малко или много се различават от БДС, допълни Найденов.

Като примери той посочи бялото саламурено сирене и българско кисело мляко. Връщането на БДС е съвместна инициатива на Министерството на земеделието и Асоциацията на преработвателите в България. Работна група от експерти от Министерствата на здравеопазването, икономиката и земеделието подготвят документите, които ще бъдат внесени на някои от следващите заседания на Министерски съвет.

Освен това до края на 2010 година ще заработи и Агенция за контрол на храните, увери Найденов. Идеята вече е обсъдена с премиера Бойко Борисов и в момента е на етап осигуряване на финансирането. Една от възможностите е да бъде изтеглен заем от Световната банка, уточни земеделският министър. Създаването на агенцията ще даде допълнителни гаранции не само по отношение на сигурността, но и на качеството на крайния продукт, допълни министърът.

По думите му проследяемостта „от обора до масата" ще се извършва само от една структура. В момента има дублиране и разминаване на отговорности, категоричен бе той.