Това става ясно от постановлението за оптимизиране на месечното разпределение на разходите и трансферите/субсидиите по републиканския бюджет за 2010 г. , което правителството одобри днес.

Коригирането на разходите е в съответствие с чл. 31 от Закона за устройството на държавния бюджет, съгласно който разходите се извършват до размера на постъпилите приходи в републиканския бюджет. По този начин правителството цели да спести 450 млн. лв. от разходите на администрацията., което според експертите е най-силната от 60-те антикризисни мерки. По-конкретно, залага се 10% буфер в бюджетите на министерствата, какъвто имаше в досегашните бюджети. Така администрацията ще получи само 90% от текущите си разходи.

Новият вариант на антикризисната мярка беше предложен от финансовото министерство, след като Конституционният съд обяви за незаконен текст, допускащ съкращаване на разходите на държавните ведомства за тази година. По данни на министерството през 2010 г. държавата ще събере с 1.200 млрд. лева по-малко приходи в сравнение с очакваното.

Освен това правителството прие промени в четири данъчни закона, включително за въвеждането на данък "Лукс". В закона за местните данъци и такси се увеличава данъкът върху луксозните жилищни имоти и върху автомобили със застрахователна стойност над 70 хиляди лева, както и върху ветроходните и моторни яхти и самолети, ако не се използват за стопански цели.
Предлага се в закона за доходите на физическите лица да се въведе окончателен данък от доходите от парични и предметни печалби, получени от хазартни игри.