Британският биолог и автор на научно-популярни трудове за еволюцията като "Слепият часовникар" и на критични текстове срещу религиите като "Делюзията Бог" Ричард Докинс и американско-британският писател и журналист Кристофър Хичънс възнамеряват да сезират британското правосъдие и Международния наказателен съд в Хага, съобщи адвокатът на Докинс Марк Стивънс пред в. "Гардиън". Стивънс иска да накара папата, който е очакван във Великобритания от 16 до 19 септември, да даде обяснения за начина, по който изглежда е поставил репутацията на католическата църква над физическото и психическото здраве на децата.

Британски съдия може да издаде заповед за задържане на чуждестранен гражданин на посещение във Великобритания по искане на тъжител ако прецени, че е възможно това лице да е участвало във военни престъпления или престъпления срещу човечеството, отбелязва АФП. През 1998 г. бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет бе арестуван във Великобритания след издадена срещу него испанска заповед за задържане. През декември 2009 г. бившата израелска външна министърка Ципи Ливни отмени в последния момент пътуване до Лондон заради издадена срещу нея заповед за задържане след жалба на пропалестински асоциации. След този случай Лондон обеща да обмисли спешно изменение на нормативната уредба.

Папата не е над закона, заяви Кристофър Хичънс в британската преса. "Институционното прикриване на изнасилвания на деца е престъпление във всички законодателни системи, които и да са", посочи той. През последните месеци католическата църква е разтърсвана от поредица скандали, а папата е обвинен, че е прикривал деянията на свещеници педофили преди да заеме сегашния си пост през 2005 г. "Инстинктивната реакция на този човек, когато свещеници бяха уличени, беше да прикрие скандала и да принуди младите жертви да мълчат", заяви Ричард Докинс пред в. "Сънди таймс".

Двамата интелектуалци са смятани за видни представители на "новия атеизъм", който се отличава с по-критично отношение към религията, отбелязва Франс прес.