Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов по PRO.BG, предаде БГНЕС. При проява на особена жестокост, водеща до смърт или трайни увреждания на животното, наказанието, което се предвижда е затвор от една до три години и глоба от 5 хиляди до 15 хиляди лева.

При рецидив или ако деянието се извършва пред малки деца или вреди на трети лица, наказанието се увеличава – от 1 до 5 години затвор и глоба от 10 хиляди до 30 хиляди лева, обясни министър Найденов.

“Надяваме се да можем да съберем необходимото мнозинство в Народното събрание и да приемем тези текстове”, допълни земеделският министър Мирослав Найденов.

Проблемът с насилието над животни стана още по актуален, след като миналата седмица стопанин откри, че кучето Мима за което се е грижил, е с отрязани крака. Окървавеното животно било в шок, прехапало езика си от болка. Пряка опасност за живота на Мима няма, защото навреме е заведена на ветеринар, но тя не може да се изправи и е принудена е да лежи само по гръб. Преди време пък в Русе разярена жена изхвърли кучето на съседа си от 15-тия етаж.