Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти по повод операция "Медузите", при която бяха задържани председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов, двама служители на общината и скандалният бизнесмен Даниел Славов-Дънката за неизгодна сделка с автобуси, ощетила общината с 2 млн. лева.

„Нито искам да го оневинявам, нито искам да му вменявам вина. Но самият факт, че е допуснато това да се случи, естествено е, че кметът трябва да носи отговорност, защото той има компетентност и възможност да прави проверки на определени общински фирми, в които принципал общинските съветници”, заяви Цветанов, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че винаги са се чувствали силни тези, които са част от политическия елит на страната, защото винаги са смятали, че имат някакъв по друг имунитет от обикновените граждани. Това, според него, е проблемът в страната.

„Цялото развитие на тези процеси във Варна е минало пред очите на Веселин Петров – бившия директор на Областната дирекция на МВР. В момента е заместник-кмет по сигурността във Варна. Това беше човек, който замина от София, за да въдвори някакъв ред. Може би имаме доста пропуснати мигове от документирането на престъпната дейност както на Дънката, така и на Гуцанов и това", допълни министърът.

Той добави, че заедно с партньорски служби от Европа е имало възможност да бъдат документирана изцяло сделката.

"Всеки втори варненец знае кой е Дънката, знае приятелството му с Гуцанов и знае всичко това, което се е случило на територията на Варна. А във Варна Общинският съвет имаше още двама общински съветници, които са задържани (Веселин Данов и Иван Славков - б.р.). Те са генерирали своите финансови ресурси, придобити от престъпна дейност и те си признаха”, посочи още Цветанов.

На въпрос дали бивши шефове на митниците във Варна са свързани с Дънката, той посочи, че във Варна се говори, че Дънката е шефът на митниците.

"Купуването на гласове и всичко това, което се е създало като възможност - хора от криминалния контингент, от бизнеса да се включат като подпомагат или влизат пряко в местната власт, има своите доказателства. На последните избори се създадоха политически проекти, които бяха финансирани с пари, придобити по престъпен начин", заяви вицепремиерът.
Той даде пример с обвинението срещу Христо Ковачки и партия ЛИДЕР.

Вчера кметът на Варна Кирил Йорданов заяви, че отговорността за случилото се е на подписалия сделката. Той предположи, че тя е подписана от прокуриста на Автотранспорт-Варна Пенчо Пенчев, който е един от задържаните.
Днес той уточни, че източване на средства от общинския бюджет за закупуване на автобуси няма, предаде БГНЕС. Всички пари са на общинската фирма “Градски транспорт”, която е търговско дружество, каза варненският кмет. Общинската администрация във Варна не е инициирала сделката, каза още Йорданов. Той посочи още, че през годините в общинската фирма “Градски транспорт” са направени около 6-7 регулярни проверки. Има констатирани нарушения, но те не са толкова големи, че да се дадат на прокуратурата, каза кметът.