Това заяви депутатът от БСП и говорител на партията Корнелия Нинова по повод ареста на председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов при операция "Медузите". Той е член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и лидер на партията в морската столица.
"Познавам Борислав Гуцанов като коректен, дисциплиниран и компетентен човек", заяви Нинова пред БНР, цитирана от КРОСС.
 
"Надяваме се прокуратурата да не се поддава на политически натиск и да си проведе разследването обективно. Начинът и времето, в което се прави, имам предвид, че точно днес в парламента се гледа процедурата за отстраняване на президента, сочи на политически елемент и натиск”, коментира още депутатката от БСП пред "Фокус".

Тя уточни, че в ръководството на партията не са имали нито информация, нито съмнения за злоупотреби във Варна.
„И сега няма конкретна информация за какво става дума. Нека изчакаме фактите и ще видим", добави Нинова.

По-късно лидерът на БСП Сергей Станишев определи като "поредната политическа поръчка" ареста на Гуцанов. Той отбеляза, че вчера е било повдигнато обвинение срещу министъра на здравеопазването, а наскоро са били предявени сериозни обвинения срещу кмета на Ямбол, който е от ГЕРБ, но нито към единия, нито към другия е подходено с показна операция на МВР, без присъствието на прокурор, само с дознател, предаде БТА.

Попитан дали БСП ще направи собствена проверка по случая, Станишев коментира, че партията не е разследваща институция.
За разлика от много други общини, във Варна е запазен общински градски транспорт - общинска фирма, което дава възможност на общината да провежда доста активна социална политика и да подпомага по-бедните хора в града чрез цените на картите и билетите, посочи лидерът на БСП.

"Няма никакъв подобен подход, който да е с политически оттенък", заяви в отговор министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод операция „Медузите”, цитиран от "Фокус".
"Никога не разглеждаме въпросните лица, които предстои да бъдат задържани, по това дали са партийни функционери, дали са лица и хора, които имат някакъв чадър над тях. Смятам, че днешното състояние на държавата е точно заради някакви подобни чадъри", коментира той.

По думите му – в случая доказателствата са били достатъчни, за да може да има положителна резолюция от Окръжна прокуратура за стартирането на операция „Медузите”. Според Цветанов доказателствата са сериозни и ще бъдат събрани още.
"Става дума за изготвяне на документи с неистинско съдържание и злоупотреби с общинския бюджет при закупуването на транспортни средства за нуждите на „Автотранспорт”-Варна", уточни министърът.

Заедно с Гуцанов са задържани още двама общински служители, както и скандалният варненски бизнесмен Дидо Дънката.