Това се посочва в изявление на дружеството във връзка с повдигнатото обвинение на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев за сключването на неизгодни сделки между Министерство на здравеопазването и "Рош България" ЕООД за доставка на антивирусното лекарство, предаде БТА.

От фирмата посочват, че предложената от тях цена отговаря на изискванията на нормативната уредба, а именно да не е по-висока от утвърдената цена на лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък.

От компанията „Алфарма”, която е доставчик на ваксината срещу пандемичен грипен вирус A (H1N1), пък заявиха, че сделката с МЗ не е била обект на проверка. Според фирмата договорът между двете страни е сключен по всички изисквания на Закона за обществените поръчки и при спазване на процедурата пряко договаряне.

В конкурса са били поканени и трите международни компании, които произвеждат противогрипни ваксини - „Бакстер”, „Новартис” и „Глаксо Смит Клайн”. Ценова оферта подаде единствено „Бакстер” чрез своя дистрибутор „Алфарма”. Процедурата по пряко договаряне между Министрество на здравеопазването и „Алфарма” се е провел на 6 януари т.г. и на базата на споразумителен протокол дистрибуторът предоставил финансова отстъпка в размер на 1,2 млн. лева от първоначално предложената цена.

На 5 февруари „Алфарма” е сключил договор за доставка на до 360 000 дози на обща стойност с ДДС 8 024 400 лева. Компанията е направила банкова гаранция за изпълнение в размер на 5% от стойността на договора в полза на министерството.

На 10 февруари по този договор Министерството на здравеопазването заявило за доставка 80 000 дози от противогрипната ваксина „Целвапан” на стойност 1 783 000, 200 лева с ДДС. Към момента „Алфарма” не е получавала плащане по това задължение, съобщават още от компанията.

По рано днес министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев подаде оставка, след като прокуратурата повдигна обвинение срещу него за сключени неизгодни сделки за лекарството "Тамифлу". Според прокуратурата Нанев е нанесъл щети на държавата на стойност 2.4 млн. лв.