Близо 30 на сто не осъждат мъжете и жените, които практикуват най-древната професия, а 42% смятат, че тази работа е като всяка друга.

Данните бяха представени днес във Варна от Иванка Георгиева - старши експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора по време на семинар за превенция на трафика на хора и закрила на жертвите, съобщи БТА. Обучението се провежда в рамките на проект "България - Холандия: Общи усилия в противодействието на трафика на хора" по програма MATRA, а участници са представители на местните комисии за борба с трафика на хора, полиция, съд, прокуратура, общински администрации от страната.

Социологическото изследване е обхванало 1007 души над 18 години. Основно анкетираните са от Сливен и Варна, тъй като в Холандия има най-много проститутки от тези български градове. Освен индивидуални интервюта, са проведени и групови дискусии с младежи от 17 до 27 години.
Изследването показва, че Холандия е предпочитана страна, тъй като проституцията е легална и много момичета смятат, че не отиват да проституират, а да работят, коментира Светлана Коева, началник на дирекция "Превенции" в община Варна.
По думите й докато в Сливен жените тръгват в голяма степен доброволно за чужбина, то в крайморския град има прилагане на насилие върху момичетата.

Анкетата показва, че недоверието на младите хора в институциите в България е много голямо и те не смятат, че жертвите на трафик на хора могат да получат адекватна помощ, допълни Коева. Тя уточни, че община Варна ще реализира през тази година в 5 училища превантивна програма. Ще бъдат обхванати повече от 800 младежи от 8 до 12 клас, като целта е те да получат информация за трафика на хора и видовете експлоатация, на която могат да бъдат подложени жертвите.

Иванка Георгиева уточни, че през месец май ще започне национална кампания, пак насочена срещу трафика на хора, като акцентът ще падне върху трудовата експлоатация. Кампанията ще продължи до септември.